Evden eve nakliyat parca esya tasima fiyatlar nakliye firmalari icin dogru yerdesiniz. Firmalarin listesi icin lutfen ziyaret ediniz. evden eve

Schenkingen 2016

Hoeveel kan ik belastingvrij schenken in 2016?

In de relatie tot kinderen
Per kalenderjaar kunnen ouders (tezamen) aan ieder van hun kinderen € 5.304,00 belastingvrij schenken. Dit mag u in contanten geven of via de bank overmaken op de rekening van uw kind. Eventueel kunt u als ouders éénmalig een bedrag van maximaal € 25.449,00 belastingvrij schenken wanneer uw kinderen een leeftijd van 18 tot 40 jaar hebben. Deze vrijstelling is ook van toepassing indien uw kind 40 jaar of ouder is, maar een partner heeft tussen de 18 tot 40 jaar. Deze eenmalige verhoogde vrijstelling voor kinderen kan verhoogd worden tot € 53.016,00 indien het betreffende kind het geld gebruikt om een studie te betalen, of deze schenking gebruikt om een huis te kopen. Deze eenmalige schenking dient wel aangegeven te worden bij de belastingdienst door middel van een schenkingsaangifte. In een kalenderjaar kunnen de eenmalige verhoogde vrijstelling en de "gewone" jaarlijkse vrijstelling niet bij elkaar worden opgeteld.

In de relatie tot anderen (kleinkinderen)
U mag per kalenderjaar aan een willekeurige derde waaronder inbegrepen uw kleinkinderen een bedrag van € 2.122,00 belastingvrij schenken.
U kunt dus belastingvrij een bedrag van maximaal €. 2.122,00 schenken aan bijvoorbeeld uw kleinkind, uw nichtje, uw moeder of uw buurman.

In de relatie tot goede doelen
Goede doelen zijn geen schenkingsbelasting verschuldigd indien het goede doel een zogenaamde ANBI status heeft. Om er achter te komen welke goede doelen deze ANBI status bezitten kunt u kijken op: www.belastingdienst.nl/giften/ of op www.anbi.nl

Giften aan deze instellingen kunnen fiscaal aftrekbaar zijn. De notaris kan u hier verder over informeren. Een nieuw soort instelling is genaamd 'sociaal belang behartigende instelling' (SBBI). Dit zijn instellingen die een particulier belang dienen, maar tegelijkertijd een sociaal belang behartigen. Hieronder vallen onder andere sportverenigingen en dorpshuizen. Er geldt een vrijstelling van schenkingsbelasting voor deze instellingen. Giften aan een SBBI komen niet in aanmerking voor de giftenaftrek in de inkomstenbelasting, behalve als u deze gift doet in de vorm van een jaarlijkse schenking. Op deze manier kunt u fiscaal aftrekbaar schenken aan bijvoorbeeld de voetbalclub, rotaryclub of andere sociaal belang behartigende instelling.

Overweegt u een dergelijke schenking, neem dan contact met ons op.

Jaarlijkse (totale) schenkingen boven de vrijstelling dienen altijd te worden aangegeven bij de belastingdienst. Over het meerdere boven de vrijstelling is dan schenkingsrecht verschuldigd. Informatie over de tarieven en percentages kunt u opvragen bij het notariskantoor.
Bovenstaande cijfers hebben overigens betrekking op het kalenderjaar 2016.

Terug naar Erfrecht en familierecht

 

Nieuws