Lageweg 20, 9251 JW Burgum
Postbus 36, 9250 AA Burgum
0511-463535 | 0511-464040
Evden eve nakliyat parca esya tasima fiyatlar nakliye firmalari icin dogru yerdesiniz. Firmalarin listesi icin lutfen ziyaret ediniz. evden eve

Pas op bij aanvaarden erfenis

Notariaat Dantuma in Burgum: 'Onpartijdig advies notaris kan schulden bij erfenis voorkomen'

BURGUM - Steeds vaker raken mensen in financiële moeilijkheden, omdat ze een huis hebben geërfd. "Ga daarom, voordat je een nalatenschap accepteert, bij de notaris langs", adviseert Tjerk Dantuma van Notariaat Dantuma in Burgum. "Je kunt een erfenis namelijk ook onder voorwaarden aanvaarden. Daarmee voorkom je dat je met schulden wordt opgezadeld. "Ga in ieder geval niet te snel handelen na een overlijden, waarschuwt zijn collega Linda de Pee. "Door bijvoorbeeld alleen al juwelen mee te nemen, gedraag je je als erfgenaam. Dan ben je verplicht de hele nalatenschap te accepteren, inclusief de lasten!"

Volgens de wet wordt een erfenis automatisch geaccepteerd, tenzij een erfgenaam daar nadrukkelijk vanaf ziet. Bij het zuiver aanvaarden van een erfenis krijgen nabestaanden te maken met zowel de lusten als de lasten. Een alternatief is beneficiair aanvaarden, waarbij eventuele schulden uit de nalatenschap worden betaald. Een erfenis onder voorwaarden accepteren is nog geen gemeengoed, omdat erfgenamen zich vaak laten afschrikken door de extra rechtbankkosten die ermee gemoeid zijn. Toch is beneficiair aanvaarden in deze tijd raadzaam, meent notaris Dantuma. "Bij een huis met een hypotheek moet je niet alleen rekening houden met de maandlasten, maar ook met belastingen. Erfgenamen moeten bijvoorbeeld al binnen een jaar erfbelasting betalen over de WOZ-waarde van de woning."

Het is in ieder geval de moeite waard advies in te winnen bij een notaris. Wat erfgenamen zeker niet moeten doen, is na een overlijden meteen praktisch aan de slag gaan, benadrukt De Pee. "Je mag bederfelijke waren weggooien, maar ga geen abonnementen opzeggen of waardevolle spullen meenemen. Daarmee gedraag je je als erfgenaam en is het niet meer mogelijk de nalatenschap beneficiair te aanvaarden."

Veel erfgenamen hebben er gevoelsmatig moeite mee de nalatenschap onder voorwaarden te accepteren, weten Dantuma en De Pee. "Ze willen bijvoorbeeld uit respect de schulden van hun ouders betalen", vertelt Dantuma. "In zo'n geval zetten we alles rustig op een rij: hoe hoog is de totale schuld en wat is in dit geval de beste keus?"

Vanwege de toegenomen werkzaamheden in het familierecht heeft het Burgumer notariskantoor onlangs versterking gekregen in de persoon van kandidaat-notaris Linda de Pee. Ter verduidelijking: 'kandidaat-notaris' is de verplichte term voor een notaris die in loondienst is bij een notaris. De Pee, die al sinds 1994 in het vak zit, is gespecialiseerd in het notariële familierecht en houdt zich onder andere bezig met het opstellen van testamenten, de afwikkeling van nalatenschappen, het opstellen van huwelijkse voorwaarden, de verdeling bij een echtscheiding en het adviseren in situaties waarbij mensen geestelijk of lichamelijk niet meer in staat zijn hun belangen te behartigen.

"Het is een echt mensenvak", vindt ze. "Je komt de mensen tegen op bijzondere momenten in hun leven." "En omdat je als notaris thuis bent op specifieke terreinen, kun je mensen in zulke tijden goed van advies dienen", vult Dantuma aan. "En heel belangrijk: een notaris is onpartijdig. Wij kijken alleen naar het belang van de zaak."

Door: Wies Kooistra

Nieuws