Evden eve nakliyat parca esya tasima fiyatlar nakliye firmalari icin dogru yerdesiniz. Firmalarin listesi icin lutfen ziyaret ediniz. evden eve

Aansprakelijkheid bij vererving

Erfgenamen erven niet alleen de bezittingen van de overledene maar ook zijn of haar schulden. Indien er meer schulden dan bezittingen zijn en u niet aansprakelijk wilt zijn voor deze schulden heeft u 2 mogelijkheden:

- u kunt de nalatenschap verwerpen. Dit kunt u doen door een verklaring van verwerping bij de rechtbank uit te brengen. U wordt dan geacht nooit erfgenaam te zijn geweest. De rechtbank brengt hiervoor wel griffierechten in rekening;

- of u kunt ook de boedel aanvaarden 'onder het voorrecht van boedelbeschrijving'. U aanvaardt, maar als blijkt dat de boedel toch negatief is (de rechter wijst een lopende claim toe of een onbekende schuldeiser meldt zich), dan zijn de erfgenamen alleen aansprakelijk voor zover er baten in de boedel zitten. Deze baten moeten dan ook uitsluitend aangewend worden om de schulden te betalen.

Ook voor deze wijze van aanvaarding bestaan enkele formaliteiten die de notaris kan verrichten.

Er is een aantal situaties waarin men altijd onder het voorrecht van boedelbeschrijving moet aanvaarden, bijvoorbeeld als er minderjarige erfgenamen zijn of als er erfgenamen zijn die niet het vrije beheer over hun vermogen hebben, zoals iemand die onder curatele is gesteld. Aanvaarden onder het voorrecht van boedelbeschrijving noemt men ook wel beneficiaire aanvaarding.

De afwikkeling van een beneficiaire aanvaarding kent zijn eigen regels die strikt moeten worden nageleefd, wil de erfgenaam niet het risico lopen toch volledig aansprakelijk te zijn voor de schulden.

Terug naar vragen

Nieuws